Składniki
- 50 dag białego tłustego sera
- 1/2 szklanki naturalnego gęstego jogurtu
- 3 kiszone ogórki
- 2 strąki kolorowej papryki
- 3-4 dymki ze szczypiorkiem
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek żelatyny
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz
- krakersy
Przygotowanie
Ser przetrzeć przez sito lub trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Potem rozpuścić na małym ogniu, stale mieszając, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Krakersy pokruszyć. Kiszone ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dymki posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Ser wymieszać z jogurtem i żelatyną oraz ogórkami, dymką i papryką, doprawić do smaku. Masę serową przełożyć do wypłukanej zimną wodą salaterki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.