Sernik zegrzyński

Składniki

  • 50 dag białego tłustego sera
  • 1/2 szklanki naturalnego gęstego jogurtu
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • 3-4 dymki ze szczypiorkiem
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól, pieprz
  • krakersy

Przygotowanie

Ser przetrzeć przez sito lub trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Potem rozpuścić na małym ogniu, stale mieszając, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Krakersy pokruszyć. Kiszone ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dymki posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Ser wymieszać z jogurtem i żelatyną oraz ogórkami, dymką i papryką, doprawić do smaku. Masę serową przełożyć do wypłukanej zimną wodą salaterki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *