Rurki z kremem dyniowym

Składniki

  • 1 opakowanie krótkich rurek makaronowych o dużej średnicy
  • 1 kg dyni
  • ok. 200 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rurki gotować przez 3 minuty, odcedzić i odstawić.

Dynię pokroić na kawałki i dusić pod przykryciem na patelni bez tłuszczu. W razie potrzeby lekko podlewać wodą, żeby się nie przypaliła. Gdy dynia zmięknie, odkryć i odparować wodę. Lekko przestudzić. Przygotować sos paprykowy.

Dynię zmielić lub zmiksować, dodać ser i surowe jajko, wymieszać. Doprawić startą gatką muszkatołową, solą i pieprzem.

Napełnić farszem rurki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem, przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w temperaturze 180° C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *