Składniki
- 1 opakowanie krótkich rurek makaronowych o dużej średnicy
- 1 kg dyni
- ok. 200 g tartego parmezanu
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Rurki gotować przez 3 minuty, odcedzić i odstawić.
Dynię pokroić na kawałki i dusić pod przykryciem na patelni bez tłuszczu. W razie potrzeby lekko podlewać wodą, żeby się nie przypaliła. Gdy dynia zmięknie, odkryć i odparować wodę. Lekko przestudzić. Przygotować sos paprykowy.
Dynię zmielić lub zmiksować, dodać ser i surowe jajko, wymieszać. Doprawić startą gatką muszkatołową, solą i pieprzem.
Napełnić farszem rurki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem, przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w temperaturze 180° C.