Pomidory faszerowane po francusku

Składniki

  • 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
  • liście sałaty
  • liście selera
  • migdały (obrane z łupinek)
  • sól
  • pieprz
  • zielenina

Farsz

  • seler średniej wielkości
  • 2 winne jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 /2 szklanki majonezu
  • szklanka niezbyt drobno posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek)
  • sól
  • pieprz
  • cukier puder

Przygotowanie

Z pomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Przygotowujemy farsz: seler ucieramy na tarce do jarzyn z małymi otworami i natychmiast kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy utarte jabłka, posiekane migdały, składniki łączymy z majonezem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, posypujemy zieleniną, przybieramy liśćmi selera i migdałami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

2 Comments

  1. Yama

    Mniam, zrobiłem sobie to danie wg tego przepisu, polecam – bardzo smaczne danie.

    Reply
    1. frotta

      Zgadzam się, mnie też bardzo smakowały te faszerowane pomidory:)

      Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *