Składniki
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- liście sałaty
- liście selera
- migdały (obrane z łupinek)
- sól
- pieprz
- zielenina
Farsz
- seler średniej wielkości
- 2 winne jabłka
- sok z cytryny
- 1 /2 szklanki majonezu
- szklanka niezbyt drobno posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek)
- sól
- pieprz
- cukier puder
Przygotowanie
Z pomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy farsz: seler ucieramy na tarce do jarzyn z małymi otworami i natychmiast kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy utarte jabłka, posiekane migdały, składniki łączymy z majonezem, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, posypujemy zieleniną, przybieramy liśćmi selera i migdałami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Mniam, zrobiłem sobie to danie wg tego przepisu, polecam – bardzo smaczne danie.
Zgadzam się, mnie też bardzo smakowały te faszerowane pomidory:)