Placuszki z warzywami

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka marchewki startej na tarce z małymi otworami
  • sól
  • przyprawa chili lub mielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie:

  • 1 główka zielonej sałaty
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 strąki kolorowej papryki
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • kilka łyżek naturalnego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie

Mąkę wsypać do wysokiego naczynia, dodać jajka, szczyptę soli, przyprawę chili, tartą marchewkę, tłuszcz i mleko, wymieszać dobrze trzepaczką lub zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą, przykryć i pozostawić na pół godziny. Smażyć dość grube placuszki, odsączyć je z tłuszczu. Sałatę oczyścić i porwać palcami na niewielkie kawałki, cebulę i jajka pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, oliwki w plasterki. Jogurt ubić z sokiem z cytryny i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku sosem jogurtowym. Porcje sałatki ułożyć na placuszkach i przykryć drugim placuszkiem – jak kanapkę. Można także zwijać w rożek i napełniać nadzieniem.

2 Comments

  1. temanara

    Ostatnio postanowiłam jeść więcej warzyw i właśnie takiego przepisu szukałam. Zrobiłam te placuszki zgodnie z tym przepisem i muszę przyznać, że smaczne są:) Tylko że następnym razem dodam więcej papryki i może dam też jakieś inne dodatkowe warzywa:) Im więcej warzyw tym lepiej i zdrowiej:)

    Reply
  2. anne22

    Przepyszne są te placuszki!!! Mogłabym je jeść codziennie:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *