Placki z serka wiejskiego

Składniki

  • 400 g serka wiejskiego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • cukier puder
  • olej

Przygotowanie

Odcedzony serek wiejski, 4 łyżeczki cukru oraz 2 żółtka włożyć do miski i wymieszać.

Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.

W drugiej misce ubić białka z cukrem migdałowym. Następnie dolewać to do wcześniej zrobionej masy ciągle mieszając.

Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładać łyżką (na jednego placka wystarczy 1 czubata łyżka masy). Smażyć obustronnie do zarumienia. Gotowe placki posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *