Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag grzybów (gąski, pieczarki, boczniaki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki margaryny
- spora szczypta mielonego majeranku lub ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- ewentualnie szczypta kminku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i dodać do cebuli, dusić do miękkości, stale mieszając, aby grzyby dusiły się równomiernie. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać i razem z przyprawami dodać do uduszonych grzybów, wmieszać na niewielkim ogniu, a następnie ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, jak na zwykle placki ziemniaczane. Jeśli ziemniaki są wodniste – odcisnąć płyn. Grzyby wymieszać z ziem-niakami, dodać jaja i smażyć z obu stron na złoty kolor, jak tradycyjne placki ziemniaczane.