Placki augustowskie

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag grzybów (gąski, pieczarki, boczniaki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • spora szczypta mielonego majeranku lub ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie szczypta kminku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i dodać do cebuli, dusić do miękkości, stale mieszając, aby grzyby dusiły się równomiernie. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać i razem z przyprawami dodać do uduszonych grzybów, wmieszać na niewielkim ogniu, a następnie ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, jak na zwykle placki ziemniaczane. Jeśli ziemniaki są wodniste – odcisnąć płyn. Grzyby wymieszać z ziem-niakami, dodać jaja i smażyć z obu stron na złoty kolor, jak tradycyjne placki ziemniaczane.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *