Składniki
- 75 dag mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 25 dag mozzarelli w zalewie
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml ciepłej wody
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto: drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy łyżkę mąki, przepuszczony przez praskę czosnek, sól, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy. Dodajemy oliwę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą serwetą i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pieczeń: cebule obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w letniej wodzie i odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę, mozzarellę, pomidory, bułkę, jajko, przyprawiamy chili, solą, pieprzem i wyrabiamy. Z masy formujemy kształt bochenka, wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Pieczeń zawijamy w ciasto, smarujemy pieczeń roztrzepanym żółtkiem i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200°C, wyjmujemy, studzimy, kroimy na plastry i układamy je na półmisku.