Pieczeń rzymska w cieście

Składniki

  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 25 dag mozzarelli w zalewie
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Ciasto drożdżowe:

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto: drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy łyżkę mąki, przepuszczony przez praskę czosnek, sól, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy. Dodajemy oliwę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą serwetą i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy pieczeń: cebule obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w letniej wodzie i odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę, mozzarellę, pomidory, bułkę, jajko, przyprawiamy chili, solą, pieprzem i wyrabiamy. Z masy formujemy kształt bochenka, wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek. Pieczeń zawijamy w ciasto, smarujemy pieczeń roztrzepanym żółtkiem i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200°C, wyjmujemy, studzimy, kroimy na plastry i układamy je na półmisku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *