Składniki
- 1 kg pieczarek
- 25 dag białego sera
- 5 dag żółtego sera
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka liści sałaty
- 5 łyżek masła
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie
Pieczarki czyścimy, myjemy i odcinamy trzonki od kapeluszy. Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, a trzonki drobno siekamy i łączymy z białym serem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych otworach. Ser i cebulę łączymy z białym serem, przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy kapelusze pieczarek, najpierw stroną spodnią. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż grzyby staną się złociste. Zdejmujemy z patelni i wypełniamy kapelusze farszem serowym. Grzyby układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy resztą sosu z patelni i za-piekamy kilka minut w gorącym piekarniku.
Na półmisku układamy liście sałaty, wykładamy gorące pieczarki i dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.