Pieczarki nadziewane

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 25 dag białego sera
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka liści sałaty
  • 5 łyżek masła
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Pieczarki czyścimy, myjemy i odcinamy trzonki od kapeluszy. Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, a trzonki drobno siekamy i łączymy z białym serem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych otworach. Ser i cebulę łączymy z białym serem, przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy kapelusze pieczarek, najpierw stroną spodnią. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż grzyby staną się złociste. Zdejmujemy z patelni i wypełniamy kapelusze farszem serowym. Grzyby układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy resztą sosu z patelni i za-piekamy kilka minut w gorącym piekarniku.

Na półmisku układamy liście sałaty, wykładamy gorące pieczarki i dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *