Pasztet z pieczarek

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2-3 małe bułki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte i pokrojone pieczarki dusić na oleju razem z pokrojoną cebulą.

Bułki namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć.

Wystudzone pieczarki i bułkę przekręcić przez maszynkę.

Do masy dodać żółtka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Z białek ubić pianę, połączyć z masą lekko mieszając.

Piec około godziny w żaroodpornym naczyniu lub na wąskiej blaszce (jakiej używamy do pieczenia makowca).

Wystudzony pasztet podajemy do pieczywa. To wspaniały pomysł na zakąskę dla wegetarian. Nie zawiera ani grama mięsa, a jest smaczny tak samo jak pasztety z drobiu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *