Parówki po staropolsku

Składniki

  • 50 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
  • 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
  • 0,33 l wody
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka przesianej mąki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek, zalać piwem i wodą, dodać cebule i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, starając się nie dopuścić do wrzenia. Parówki wyjąć, a sos przetrzeć przez sito. Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę i, mieszając, zasmażyć. Zasmażkę dodać do sosu piwnego i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku octem, solą i cukrem. Podgrzewać, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Do gotowego sosu włożyć parówki i natychmiast podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *