Składniki
- 50 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
- 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
- 0,33 l wody
- 2 spore cebule
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka przesianej mąki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek, zalać piwem i wodą, dodać cebule i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, starając się nie dopuścić do wrzenia. Parówki wyjąć, a sos przetrzeć przez sito. Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę i, mieszając, zasmażyć. Zasmażkę dodać do sosu piwnego i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku octem, solą i cukrem. Podgrzewać, stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Do gotowego sosu włożyć parówki i natychmiast podawać.