Omlet z pomidorami, bazylią i serem

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 1/4 szklanki startego parmezanu lub gruyera
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki. Usunąć środki wraz z pestkami, a resztę pokroić w kostkę.

W misce ubić jajka ze śmietaną i 1/2 łyżki masła, pokrojonego w małe kawałeczki, doprawić solą i pieprzem. Resztę masła rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną, chwilę smażyć na silnym ogniu, podwijając szpatułką brzegi omletu do wewnątrz. Gdy się zetnie, dołożyć pomidory i posypać serem.

Potrząsając czasami patelnią, smażyć jeszcze kilka minut, dołożyć posiekaną bazylię, zsunąć z patelni na talerz, zwijając omlet na pół.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *