Naleśniki gryczane z porami

Składniki

  • po pół szklanki mąki pszennej i gryczanej
  • jajo
  • 2 szklanki mleka
  • pieprz
  • sól
  • sklarowane masło lub olej do smażenia

Farsz:

  • 2 grube pory
  • 10 dag szynki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • pół szklanki śmietanki
  • 10 dag cheddara lub grojera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki margaryny

Przygotowanie

Składniki ciasta zmiksować, przykryć i odstawić na 30 minut. Pory starannie umyć, zielone części odrzucić, a białe pokroić na cienkie plasterki i mieszając, krótko obsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, gałką, wlać 1-2 łyżki gorącej wody.

Dusić 10 minut, po czym wlać śmietanę, wymieszać, podgrzewać, aż nadmiar płynu odparuje. Zdjąć z ognia, wymieszać z szynką pokrojoną w paseczki. Ciasto jeszcze raz starannie wymieszać i usmażyć z niego cienkie naleśniki. Na każdym rozsmarować farsz, oprószyć startym serem, zwinąć w rulonik.

Ciasno ułożyć na żaroodpornym półmisku grubo wysmarowanym margaryną, posypać resztą sera i grudkami margaryny. Zapiec w gorącym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *