Składniki
- po pół szklanki mąki pszennej i gryczanej
- jajo
- 2 szklanki mleka
- pieprz
- sól
- sklarowane masło lub olej do smażenia
Farsz:
- 2 grube pory
- 10 dag szynki
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- pół szklanki śmietanki
- 10 dag cheddara lub grojera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki margaryny
Przygotowanie
Składniki ciasta zmiksować, przykryć i odstawić na 30 minut. Pory starannie umyć, zielone części odrzucić, a białe pokroić na cienkie plasterki i mieszając, krótko obsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, gałką, wlać 1-2 łyżki gorącej wody.
Dusić 10 minut, po czym wlać śmietanę, wymieszać, podgrzewać, aż nadmiar płynu odparuje. Zdjąć z ognia, wymieszać z szynką pokrojoną w paseczki. Ciasto jeszcze raz starannie wymieszać i usmażyć z niego cienkie naleśniki. Na każdym rozsmarować farsz, oprószyć startym serem, zwinąć w rulonik.
Ciasno ułożyć na żaroodpornym półmisku grubo wysmarowanym margaryną, posypać resztą sera i grudkami margaryny. Zapiec w gorącym piekarniku.