Nadziewane bułeczki

Składniki

SOS

  • 3 jajka
  • 3 łyżki chudego jogurtu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie

  • 3 średnie marchewki
  • 12 dag mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 3-4 garście rzeżuchy

Ponadto

  • 6 podłużnych bułeczek
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 dużych liści sałaty rzymskiej lub lodowej

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać. Jajko przekroić na pół, żółtko wyjąć i rozetrzeć z jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać oliwę, ubić trzepaczką na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować nadzienie: jajka obrać, posiekać, dodać pozostałe
białko. Marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Mozzarellę i pomidory pokroić w kostkę, połowę rzeżuchy drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z sosem.

Z bułeczek skroić wierzchy, wydrążyć miękisz i porwać go na kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić czosnek. Dodać pokruszony miękisz, stale mieszając, obsmażyć na złoto.

Wydrążone bułeczki wyłożyć liściem sałaty, napełnić sałatką, posypać podsmażonymi okruchami i resztą rzeżuchy. Przykryć ściętymi wierzchami. Przed wzięciem w rękę warto owinąć bułeczki papierową serwetką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *