Makaron z orzechami

Składniki

  • 40 dag makaronu
  • 20 dag szynki
  • strąki czerwonej papryki
  • 300 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag dymki
  • 12 dag orzeszków ziemnych niesolonych

Przygotowanie

Dymkę płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Paprykę myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paseczki.

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy. Szynkę kroimy w kostkę i smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty, mieszając. Dorzucamy paprykę i dusimy 3 minuty, pod koniec duszenia dodajemy dymkę. Wlewamy bulion i gotujemy sos pod przykryciem ok. 5 minut.

Na rozgrzaną, suchą patelnię, wrzucamy orzeszki i prażymy kilka minut, mieszając. Dodajemy osączony makaron i przyprawiamy do smaku. Szczypiorek drobno siekamy, odkładając kilka listków do dekoracji. Dodajemy do sosu. Wykładamy porcje makaronu na talerze i polewamy je sosem. Posypujemy listkami szczypiorku. Podajemy na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *