Składniki
- 40 dag makaronu
- 20 dag szynki
- strąki czerwonej papryki
- 300 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- 30 dag dymki
- 12 dag orzeszków ziemnych niesolonych
Przygotowanie
Dymkę płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Paprykę myjemy i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paseczki.
Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy. Szynkę kroimy w kostkę i smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty, mieszając. Dorzucamy paprykę i dusimy 3 minuty, pod koniec duszenia dodajemy dymkę. Wlewamy bulion i gotujemy sos pod przykryciem ok. 5 minut.
Na rozgrzaną, suchą patelnię, wrzucamy orzeszki i prażymy kilka minut, mieszając. Dodajemy osączony makaron i przyprawiamy do smaku. Szczypiorek drobno siekamy, odkładając kilka listków do dekoracji. Dodajemy do sosu. Wykładamy porcje makaronu na talerze i polewamy je sosem. Posypujemy listkami szczypiorku. Podajemy na gorąco.