Składniki
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5-6 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
Nadzienie:
- 1 mała kapusta biała
- 2 średnie cebule
- 30 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Przygotowanie
Ciasto: W naczyniu drożdże rozkruszyć z cukrem, z odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną kapustę połączyć pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem. Dobrze sldeić, ułożyć połączeniami do spodu. Nożem (nie ostrzem) zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem.