Kapuśniaczki

Składniki

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 5-6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku

Nadzienie:

  • 1 mała kapusta biała
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Przygotowanie

Ciasto: W naczyniu drożdże rozkruszyć z cukrem, z odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną kapustę połączyć pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.

Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem. Dobrze sldeić, ułożyć połączeniami do spodu. Nożem (nie ostrzem) zrobić dekoracyjną kratkę i ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *