Jajka z krewetkami

Składniki

  • 100 g krewetek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 6 jajek
  • 2 łyżki octu
  • 6 kromek chleba tostowego

Przygotowanie

Krewetki rozmrozić, obgotować we wrzątku.

Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i ubijać na patelni trzepaczką lub miotełką, aż zgęstnieje. Jeśli zrobią się grudki – przetrzeć przez sito. Dodać curry, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Krewetki odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do sosu. Odstawić w ciepłe miejsce, od czasu do czasu zamieszać.

W szerokim i płaskim naczyniu zagotować wodę z octem, wbić jajka tuż nad powierzchnią garnka (woda powinna się gotować powoli), łyżką nadać jajku podłużny kształt. Gotować 2-3 minuty, dopóki białko się nie zetnie, ukrywając w środku płynne żółtko. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.

Upiec tosty. Na każdym ułożyć jajko i zalać sosem z krewetkami. Natychmiast podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *