Grzybowe racuszki

Składniki

  • 10 średniej wielkości kapeluszy świeżych, leśnych grzybów lub 50 dag pieczarek
  • cebula
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia
  • liście sałaty
  • czerwona papryka
  • zielenina

Ciasto

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • szklanka kefiru (mogą być 2 szklanki kefiru, ale z jogurtem ciasto będzie smaczniejsze)
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto: jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy. Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie paski, cebulę siekamy, zasmażamy razem, gdy się lekko zrumienią, rozbijamy w malakserze na gładką masę, odstawiamy do wychłodzenia. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybową masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek i, średniej wielkości metalową łyżką, wrzucamy na tłuszcz małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu układamy na półmisku przybranym zieleniną. Podajemy bardzo gorące.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *