Galaretka z cielęciny

Składniki

  • 2 golonki cielęce
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 15 dag zielonego groszku z puszki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • kilka liści sałaty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Golonki cielęce myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami osolonej wody i zagotowujemy. Warzywa czyścimy, obieramy, myjemy i wrzucamy do wywaru. Dodajemy listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, przyprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości. Następnie mięso i marchewki wyjmujemy i kroimy; mięso na małe kawałki, marchewki w plasterki lub grubą kostkę. Wywar odcedzamy i studzimy. Jajka kroimy w małe cząstki lub plastry. Groszek odcedzamy na sicie z zalewy. Na dno salaterki wlewamy nieco schłodzonego wywaru, układamy cząstki jaj na twardo, groszek i plasterki marchewki. Salaterkę wstawiamy na godzinę do lodówki.

Do pozostałego wywaru wrzucamy pokrojone mięso i odstawiamy. Gdy galaretka w salaterce stężeje dodajemy resztę wywaru z mięsa i ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podanie okrajamy galaretkę nożem, wyjmujemy z salaterki (galaretkę łatwo można wyjąć z salaterki, jeśli dno zanurzymy na chwilę w ciepłej wodzie) i układamy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty i cząstkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *