Domowa pizza

Składniki

Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki chudego twarogu
  • 1 łyżka oleju

Wierzch

  • 1 mała cukinia
  • 5 dag szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kg pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek miękkiego żółtego sera

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dolać niepełną szklankę (200 ml) letniej wody, zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać olej i twaróg, wyrabiać ok. 5 minut, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 250°C. Cukinię umyć, pokroić w kostkę.
Szynkę i obraną cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki podsmażyć na rozgrzanym oleju 3?4 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Wyłożyć na natłuszczoną blachę. Rozsmarować na placek łopatką lub szerokim nożem. Przykryć podsmażonymi warzywami i plasterkami pomidorów, posypać solą i pieprzem.

Obydwa rodzaje sera wymieszać, posypać wierzch pizzy. Zapiekać ok. 20 minut, aż ser zbrązowieje.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *