Składniki
Ciasto
- 20 dag mąki
- 1 kopiasta łyżeczka suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki chudego twarogu
- 1 łyżka oleju
Wierzch
- 1 mała cukinia
- 5 dag szynki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1/2 kg pomidorów
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek miękkiego żółtego sera
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dolać niepełną szklankę (200 ml) letniej wody, zagnieść ciasto. Stopniowo dodawać olej i twaróg, wyrabiać ok. 5 minut, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 250°C. Cukinię umyć, pokroić w kostkę.
Szynkę i obraną cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki podsmażyć na rozgrzanym oleju 3?4 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Wyłożyć na natłuszczoną blachę. Rozsmarować na placek łopatką lub szerokim nożem. Przykryć podsmażonymi warzywami i plasterkami pomidorów, posypać solą i pieprzem.
Obydwa rodzaje sera wymieszać, posypać wierzch pizzy. Zapiekać ok. 20 minut, aż ser zbrązowieje.