Cebulowe krążki

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól
  • 2 szklanki oleju

Przygotowanie

W misce ubić trzepaczką ciasto, stopniowo wlewając piwo do mąki. Wsypać drobno posiekaną pietruszkę i 3/4 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 30 minut.

Cebulę pokroić w plastry grubości co 2 szklanki oleju najmniej 1 cm, rozebrać na pierścienie.

Każdy pierścień zamoczyć w cieście i wrzucać do frytownicy albo garnka z rozgrzanym olejem. Zazłocone wyjmować i wykładać na papierowe ręczniki. Można podawać z majonezem lub z ostrymi zimnymi dipami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *