Składniki
- 1kg młodego, niełuskanego bobu
- 35 dag świeżej, białej kiełbasy
- kopiasta łyżka pokrojonego surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebulki (szalotki)
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- 2-3 gałązki młodej mięty
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- zielenina
- olej
Przygotowanie
Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. a następnie w tej samej go przechładzamy, wyłuskujemy z błon ziarna, trzymamy w cieple, przykryte. Do wrzącej wody wkładamy kiełbasę, nie dopuszczamy, by się zagotowała (płyn powinien tylko lekko ?mrugać”). Po 25 min odstawiamy, pozostawiamy do przechłodzenia w wodzie, w której się zaparzała.
Przygotowujemy sos: na podgrzanej oliwie smażymy boczek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, podsmażamy, często mieszając, tak długo, aż zeszkli, podlewamy winem i taką samą ilością wody, dodajemy sól, pieprz, posiekane gałązki mięty, liść laurowy, składniki zagotowujemy. Gotujemy przez 3 min, przelewamy przez sito. Do sosu dodajemy pokrojoną cienkie plasterki kiełbasę i dusimy pod przykryciem przez 2 min. Podajemy na gorąco, posypane zieleniną.
Nie przepadam za bobem, ale może w takim sosie będzie mi smakować. Bardzo ciekawy przepis.