Bliny z grzybami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jaja
  • pół szklanki zsiadłego mleka
  • sól
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Nadzienie:

  • 40 dag grzybów (pieczarek, boczniaków lub leśnych)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić pieprzem i solą. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze stopionym masłem, z żółtkami i zsiadłym mlekiem. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany i posolić. Gdy będzie jednolite, połączyć je z ubitą na sztywno pianą z białek i ostrożnie wymieszać.

Na małej patelni (14-16 cm) rozgrzać tłuszcz i wlewać po chochelce ciasta, rozprowadzać po dnie. Gdy spód się zetnie, równomiernie posypywać wierzch usmażonymi grzybami, po 1-2 minutach odwrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 min na niedużym ogniu. Usmażone bliny układać w stosik.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *