Bakłażany z serem

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • 1 łyżka tartej bułki

Przygotowanie

Bakłażany myjemy, osuszamy, z jednej strony nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki. W rondlu gotujemy wodę, solimy i do wrzątku wrzucamy bakłażany. Gotujemy ok. 5 minut, wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy farsz: jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych otworach, łączymy z posiekanymi jajkami, natką, tartą bułką, masłem, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Nadzieniem napełniamy połówki bakłażanów, układamy je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypujemy wiórkami masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-200°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *