Składniki
- 4 bakłażany
- 2 jajka
- 10 dag żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- 1 łyżka tartej bułki
Przygotowanie
Bakłażany myjemy, osuszamy, z jednej strony nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki. W rondlu gotujemy wodę, solimy i do wrzątku wrzucamy bakłażany. Gotujemy ok. 5 minut, wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy farsz: jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych otworach, łączymy z posiekanymi jajkami, natką, tartą bułką, masłem, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Nadzieniem napełniamy połówki bakłażanów, układamy je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypujemy wiórkami masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-200°C.