Składniki
(2 porcje)
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1/2 l mleka
- 1 łyżka twarożku
- 1 mała cebula
- kilka orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umytego ogórka pokroić w duże kawałki i razem z twarożkiem włożyć do miksera.
Dodać koperek (przedtem odłożyć 2 ładne łodyżki), sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i grubo posiekaną cebulę.
Wszystko miksować około 1 minuty przy zmiennych mocach miksera (powinno pozostać kilka małych kawałeczków ogórka i cebuli).
Napój mleczno-ogórkowy doprawić do smaku i przelać do szklanek.
Domieszać kilka posiekanych orzechów włoskich.
Podawać udekorowany gałązkami kopru.