Napój kawowy

Składniki

  • kopiasta łyżka zmielonej na pył kawy ziarnistej (arabica) lub kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej (neska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • kopiasta łyżka rodzynek
  • szklanka nektaru jabłkowego
  • 50 ml winiaku lub brandy
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 l wody

Przygotowanie

Wymieszaną z cukrem kawę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy (pod przykryciem) do schłodzenia. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy w łyżce kawy, dodajemy do naparu wraz z opłukanymi rodzynkami i nektarem jabłkowym. Składniki mieszamy i pozostawiamy na 12 godz. w temperaturze pokojowej. Przed podaniem płyn cedzimy przez gęste, wyłożone gazą sito, dodajemy alkohol. Podajemy lekko schłodzony – sam lub z dodatkiem kostek lodu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *