Nalewka miętowa

Składniki

  • 12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości)
  • 1 l spirytusu
  • 1,5 l wody
  • 80 dag cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów.

Wrzucić do słoja (minimum 3 l) i zalać spirytusem.

Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem.

Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn.

Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować, aż otrzymamy delikatny syrop.

Wystudzić.

Wlać do słoja i wymieszać.

Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek.

Odstawić na minimum 2 tygodnie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *