Nalewka malinowa

Składniki

  • 2 kg dojrzałych i jędrnych malin
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l białego rumu lub wódki
  • 75 -80 dag cukru
  • 2 plasterki limonki

Przygotowanie

Maliny przebrać, raczej ich nie płukać.

Wsypać do dużego słoja (około 3 l) przesypując cukrem.

Odstawić na 2-3 dni, codziennie potrząsając słojem.

Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić (lub nie) plasterki limonki.

Zostawić nalewkę na tydzień.

Zlać ostrożnie płyn znad malin do butelki a owoce zalać rumem lub wódką i wymieszać.

Potrząsać słojem kilka razy dziennie przez tydzień.

Połączyć rum i spirytus.

Metalowy durszlak wyłożyć złożoną kilka razy gazą i przelewać nalewkę, aby pesteczki z malin osiadły na gazie.

Odstawić na około 6 miesięcy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *