Składniki
- 0,5 kg cytryn
- 0,5 l spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 0,5 l mleka surowego
- 1/2 laski waniliowej lub cukier waniliowy
Przygotowanie
Cytryny dokładnie umyć w ciepłej wodzie.
1 cytrynę otrzeć ze skórki na tarce, pozostałe obrać ze skórki i dokładnie zważyć, rozdrobnić na małym talerzyku, aby nie było w soku strat.
Dodać do naczynia i zasypać cukrem, cukrem waniliowym.
Odczekać, aż do rozpuszczenia cukru.
Następnie zalać mlekiem i do mieszaniny tej dodać spirytus, często mieszać.
Po 6-9 tygodniach ciecz zacznie się klarować, kiedy wytrącone białko stanie się zawiesiną w złotawo-cytrynowym kolorze, całość należy przefiltrować i wlać do butelek, im starszy tym lepszy.