Likier cytrynowy

Składniki

  • 0,5 kg cytryn
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 l mleka surowego
  • 1/2 laski waniliowej lub cukier waniliowy

Przygotowanie

Cytryny dokładnie umyć w ciepłej wodzie.

1 cytrynę otrzeć ze skórki na tarce, pozostałe obrać ze skórki i dokładnie zważyć, rozdrobnić na małym talerzyku, aby nie było w soku strat.

Dodać do naczynia i zasypać cukrem, cukrem waniliowym.

Odczekać, aż do rozpuszczenia cukru.

Następnie zalać mlekiem i do mieszaniny tej dodać spirytus, często mieszać.

Po 6-9 tygodniach ciecz zacznie się klarować, kiedy wytrącone białko stanie się zawiesiną w złotawo-cytrynowym kolorze, całość należy przefiltrować i wlać do butelek, im starszy tym lepszy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *