Składniki
- 6 dużych cytryn
- 6 całych goździków
- 1 l / 4 l gorącej wody
- 50 dkg cukru
- kostki lodu
- woda mineralna
Przygotowanie
Umyte cytryny pokroić ze skórką w plasterki, włożyć do dużej miski razem z goździkami i zalać wrzącą wodą. Postawić pod przykryciem na noc do naciągnięcia. Następnego dnia przelać przez sitko.
Wyługowane plasterki cytryny i goździki są bezwartościowe i należy je wyrzucić. Następnie do wody z cytryną dodać cukier i stale mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, doprowadzić płyn do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu, aż powstanie gęsty syrop (około 10 minut). Zdjąć z ognia i wystudzić.
Przed podaniem wrzucić do szklanek kilka kostek lodu, zalać 2 łyżeczkami syropu cytrynowego i uzupełnić wodą mineralną. Udekorować listkami melisy cytrynowej i plasterkami cytryny.
Tę samą lemoniadę można też zrobić z pomarańczy lub grejpfrutów. Można ją uszlachetnić, dodając trochę likieru pomarańczowego.