Składniki
- 1 kg gruszek
- 20-25 dag cukru
- 0,4 l wody
Przygotowanie
Na kompoty można przeznaczyć wszystkie odmiany gruszek ? zarówno jesienne, jak i zimowe pod warunkiem, że owoce będą dojrzałe, lecz twarde.
Gruszki zbyt wcześnie zerwane, niedojrzałe marszczą się w syropie, są twarde i niesmaczne, natomiast zbyt miękkie powodują zmętnienie syropu i są też niesmaczne.
Gruszki umyć i bardzo cienko obrać. Sztuki małe można pozostawić w całości, większe przekroić na połówki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Obrane gruszki szybko ciemnieją dlatego należy je zblanszować, czyli obgotować 4-5 minut w małej ilości wody, a następnie układać do słojów i zalewać gorącym syropem.
Do kompotu z gruszek można również przygotować syrop z dodatkiem małego kawałka żółtej części skórki cytrynowej. Po napełnieniu i zamknięciu słoje pasteryzować w temp. 95°C: opakowania półlitrowe 20 minut, większe 25 minut.