Kompot z gruszek

Składniki

  • 1 kg gruszek
  • 20-25 dag cukru
  • 0,4 l wody

Przygotowanie

Na kompoty można przeznaczyć wszystkie odmiany gruszek ? zarówno jesienne, jak i zimowe pod warunkiem, że owoce będą dojrzałe, lecz twarde.

Gruszki zbyt wcześnie zerwane, niedojrzałe marszczą się w syropie, są twarde i niesmaczne, natomiast zbyt miękkie powodują zmętnienie syropu i są też niesmaczne.

Gruszki umyć i bardzo cienko obrać. Sztuki małe można pozostawić w całości, większe przekroić na połówki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Obrane gruszki szybko ciemnieją dlatego należy je zblanszować, czyli obgotować 4-5 minut w małej ilości wody, a następnie układać do słojów i zalewać gorącym syropem.

Do kompotu z gruszek można również przygotować syrop z dodatkiem małego kawałka żółtej części skórki cytrynowej. Po napełnieniu i zamknięciu słoje pasteryzować w temp. 95°C: opakowania półlitrowe 20 minut, większe 25 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *