Kawa po wiedeńsku

Składniki

  • 3 szklanki kawy mocno zaparzonej w ekspresie
  • 2-3 łyżeczki likieru kawowego
  • 1 szklanka śmietany (gęstej i dość tłustej)
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

Cukier ubić ze śmietaną na jednolitą masę i wstawić do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin.

Kawałek czekolady zetrzeć na wiórki, a resztę rozpuścić wraz ze śmietaną (2-3 łyżki) i likierem.

Do tak przygotowanej masy dodać zaparzoną kawę, ogrzewać na małym ogniu do pojawienia się pęcherzyków.

Wlać do naczyń, na wierzchu ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *