Kawa po irlandzku

Składniki

  • 8 łyżeczek świeżo zmielonej kawy
  • 2 szklanki wody
  • 100 ml whisky
  • 4 łyżeczki cukru
  • śmietana kremówka

Przygotowanie

Do kieliszka wsypać łyżeczkę cukru.

Nóżkę kieleszka owinąc bawełnianą szmatką.

Obracać kieliszek nad ogniem przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel.

W ten sam sposób przygotwać karmel w trzech pozostałych kieliszkach.

Zagotować wodę.

Wsypać kawę do termosu i zalać wrzącą wodą.

Termos bardzo starannie zakręcić i odstawić na około 4-6 minut.

Rozlać świeżo zaparzoną kawę z termosu do kieliszków z karmelem.

Do każdego kieliszka z kawą wlać dokładnie odmierzone 25 ml alkoholu.

Ubić śmietankę i udekorować nią kieliszki z kawą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *