Składniki
- 8 łyżeczek świeżo zmielonej kawy
- 2 szklanki wody
- 100 ml whisky
- 4 łyżeczki cukru
- śmietana kremówka
Przygotowanie
Do kieliszka wsypać łyżeczkę cukru.
Nóżkę kieleszka owinąc bawełnianą szmatką.
Obracać kieliszek nad ogniem przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel.
W ten sam sposób przygotwać karmel w trzech pozostałych kieliszkach.
Zagotować wodę.
Wsypać kawę do termosu i zalać wrzącą wodą.
Termos bardzo starannie zakręcić i odstawić na około 4-6 minut.
Rozlać świeżo zaparzoną kawę z termosu do kieliszków z karmelem.
Do każdego kieliszka z kawą wlać dokładnie odmierzone 25 ml alkoholu.
Ubić śmietankę i udekorować nią kieliszki z kawą.