Herbata migdałowa

Składniki

  • 2 szklanki migdałów bez łupinek
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek.

Wsypać do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszać, pozostawić na 1 1/2 godziny.

Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy.

Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotującą się wodą.

Gotować na parze na małym ogniu 2 godziny mieszając kilkakrotnie.

Przyprawić cukrem i solą, zagotować przed podaniem.

Podawać na gorąco lub na ciepło.

Proporcje: dla 6-8 osób.

Migdałową herbatę można podawać jako galaretkę.

Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki.

Podawać z owocami z kompotu.

1 Comment

  1. tomata99

    Zrobiłem tę herbatę, ale nie przypadła mi do gustu.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *