Składniki
- 2 szklanki migdałów bez łupinek
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki ryżu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek.
Wsypać do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszać, pozostawić na 1 1/2 godziny.
Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy.
Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotującą się wodą.
Gotować na parze na małym ogniu 2 godziny mieszając kilkakrotnie.
Przyprawić cukrem i solą, zagotować przed podaniem.
Podawać na gorąco lub na ciepło.
Proporcje: dla 6-8 osób.
Migdałową herbatę można podawać jako galaretkę.
Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki.
Podawać z owocami z kompotu.
Zrobiłem tę herbatę, ale nie przypadła mi do gustu.