Herbaciana lemoniada

Składniki

  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 6 łyżek stołowych herbaty
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Zagotować w rondelku 4 szklanki wody.

Zdjąć z ognia.

Dodać herbatę.

Zaparzać 3 – 5 minut.

Zamieszać i przecedzić do dzbanka z 3 szklankami zimnej wody.

Dla uzyskania syropu, gotować na wolnym ogniu 3/4 szklanki zimnej wody z 3/4 szklanki cukru przez około 10 minut.

Dodać do herbaty.

Dodać świeży sok z cytryny.

Podawać w wysokich szklankach z lodem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *