Grzane piwo

Składniki

  • 2 butelki po 0,5 litra jasnego piwa
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 żółtka
  • 3-4 goździki
  • kawałek cynamonu

Przygotowanie

Piwo mocno podgrzać (nie gotować), z cynamonem i goździkami.

Żółtka utrzeć z cukrem na kremową, puszystą masę.

Powoli stale ucierając, dolewać gorące piwo.

Przykryć i podgrzewać na malutkim ogniu, aż lekko zgęstnieje (nie doprowadzić do wrzenia).

1 Comment

  1. Andrzej

    Grzane piwo jest bardzo dobre, ale ja nie przepadam za łączeniem piwa z jajkiem, goździkiem i cynamonem. Takie grzane piwo też jest smaczne, lecz ja wolę po prostu podgrzać piwo z 2-3 łyżkami cukru.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *