Zapiekanka z jabłek po saksońsku

Składniki

  • 500 g kwaskowych jabłek
  • 20 ml białego rumu
  • 75 g margaryny
  • 75 g cukru
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka skondensowanego mleka
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z pomarańczy

Do dekoracji:

  • 2 jabłka
  • bita śmietana
  • 150 g czerwonych porzeczek

Przygotowanie

Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić jabłka na cząstki.

W garnku zagotować 1/4 l wody, rozpuścić w niej cukier i dodać wydrążo­ny miąższ z laski wanilii i skórkę otartą z pomarańczy.

Całość krótko gotować.

Potem dodać cząstki jabłek i gotować dalej na małym ogniu.

Kiedy syrop wsiąknie w jabłka, zdjąć garnek z ognia, a jabłka przyprawić rumem.

W tym czasie z kromek pieczywa tostowego odkroić skórkę i usmażyć je w gorącej margarynie z obydwu stron na brązowo.

Na spód małej formy do zapiekania położyć 3 kromki pieczywa, na nie ułożyć cząstki jabłek i przykryć pozostałym pieczywem.

Żółtko roztrzepać z odrobiną mleka skondenso­wanego i posmarować kromki pieczywa.

Zapiekać jabłka w temperaturze 150°C około 40-50 minut.

W tym czasie pokroić 2 jabłka na cienkie cząstki i krótko je udusić w gorącym maśle.

Deser podawać jeszcze ciepły.

Udekorować cząstkami jabłek, czerwo­nymi porzeczkami i bitą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *