Składniki
- 500 g kwaskowych jabłek
- 20 ml białego rumu
- 75 g margaryny
- 75 g cukru
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka skondensowanego mleka
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- skórka otarta z pomarańczy
Do dekoracji:
- 2 jabłka
- bita śmietana
- 150 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie
Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić jabłka na cząstki.
W garnku zagotować 1/4 l wody, rozpuścić w niej cukier i dodać wydrążony miąższ z laski wanilii i skórkę otartą z pomarańczy.
Całość krótko gotować.
Potem dodać cząstki jabłek i gotować dalej na małym ogniu.
Kiedy syrop wsiąknie w jabłka, zdjąć garnek z ognia, a jabłka przyprawić rumem.
W tym czasie z kromek pieczywa tostowego odkroić skórkę i usmażyć je w gorącej margarynie z obydwu stron na brązowo.
Na spód małej formy do zapiekania położyć 3 kromki pieczywa, na nie ułożyć cząstki jabłek i przykryć pozostałym pieczywem.
Żółtko roztrzepać z odrobiną mleka skondensowanego i posmarować kromki pieczywa.
Zapiekać jabłka w temperaturze 150°C około 40-50 minut.
W tym czasie pokroić 2 jabłka na cienkie cząstki i krótko je udusić w gorącym maśle.
Deser podawać jeszcze ciepły.
Udekorować cząstkami jabłek, czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.