Zapiekanka z ananasem

Składniki

  • 15 dag ryżu
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
  • łyżeczka cukru
  • puszka ananasów w lekkim syropie
  • szczypta soli
  • tłuszcz i wiórki kokosowe do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Śmietankę schłodzić i ubić na sztywno.

Wstawić do lodówki.

Naczynie żaroodporne wysmaro­wać tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi.

Zagotować mleko ze szczyptą soli, dodać ryż i gotować na małym ogniu 40-45 minut.

Często mieszać i uważać, aby mleko nie wykipiało, a ryż się nie przypalił.

Ananasy odcedzić z syropu (syrop zachować).

Do ugotowanego ryżu dodać łyżeczkę cukru i syrop ananasowy, starannie wymieszać.

Do przygotowanego naczynia przełożyć ryż, przykryć plastrami ananasa.

Posypać wiórkami kokoso­wymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 20-30 minut.

Podawać na gorąco z mocno schłodzoną bitą śmietanką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *