Wilanowski krem orzechowy

Składniki

  • 2 garście drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • sól
  • ewentualnie bita śmietanka (może być w sprayu lub z torebki)

Przygotowanie

Orzechy zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni.

Żelatynę zalać wodą tak, aby pozostawała zaledwie przykryta i od­stawić do napęcznienia.

Następnie podgrze­wać na małym ogniu do chwili, gdy żelaty­na się rozpuści.

Ostudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, a następnie, stale ubijając, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy i wreszcie delikatnie po­łączyć z żółtkami.

Wymieszać z orzechami, żelatyną i skórką pomarańczową.

Rozłożyć do salaterek wypłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki przynajmniej na go­dzinę.

Przed podaniem można przybrać bitą śmietaną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *