Składniki
- 2 garście drobno posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- sól
- ewentualnie bita śmietanka (może być w sprayu lub z torebki)
Przygotowanie
Orzechy zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni.
Żelatynę zalać wodą tak, aby pozostawała zaledwie przykryta i odstawić do napęcznienia.
Następnie podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy żelatyna się rozpuści.
Ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, a następnie, stale ubijając, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy i wreszcie delikatnie połączyć z żółtkami.
Wymieszać z orzechami, żelatyną i skórką pomarańczową.
Rozłożyć do salaterek wypłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przed podaniem można przybrać bitą śmietaną.