Warszawski nugat

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki posiekanych orzechów arachidowych
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub wiśniowego
  • sól
  • 2 duże wafle tortowe

Przygotowanie

Z połowy szklanki wody i cukru ugotować gęsty syrop, zszumować. Zdjąć z ognia, dodać przesiane kakao, orzechy, masło i dżem oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu około 20 minut (najlepiej podłożyć płytkę ochronną), stale mieszając – masa powinna zgęstnieć. Lekko ostudzić.

Masę nugatową wyłożyć na wafel, rozsmarować i przykryć drugim waflem. Zawinąć w folię spożywczą, obciążyć (na przykład deską do krojenia) i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Pokroić ostrym nożem na romby lub kwadraty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *