Twarogowe ciasteczka z jabłkami

Składniki

  • 2,5 dag twarogu
  • 5 jabłek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3,5 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • masło do nasmarowania blachy

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę.

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Dodać do mąki wraz z masłem.

Zagnieść gładkie ciasto.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.

Każdą połówkę jabłka pokroić na cztery cząstki.

Ciasto rozwałkować, a z powstałego placka wyciąć kółka.

Na każdym kółku położyć cząstkę jabłka, złożyć na pół i mocno zlepić końce.

Blachę posmarować masłem i ułożyć na niej ciasteczka.

Piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.

Ciastka wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *