Składniki
- 2,5 dag twarogu
- 5 jabłek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3,5 dag masła
- cukier puder do posypania
- masło do nasmarowania blachy
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę.
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Dodać do mąki wraz z masłem.
Zagnieść gładkie ciasto.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
Każdą połówkę jabłka pokroić na cztery cząstki.
Ciasto rozwałkować, a z powstałego placka wyciąć kółka.
Na każdym kółku położyć cząstkę jabłka, złożyć na pół i mocno zlepić końce.
Blachę posmarować masłem i ułożyć na niej ciasteczka.
Piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.
Ciastka wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.