Składniki
- 2 torebki galaretki o dowolnym smaku
- 1 torebka ?mieszanki studenckiej” lub duża garść mieszanych bakalii
- 2-3 banany
- 1 pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, ewentualnie garść truskawek albo wydrylowanych czereśni
- 3-4 łyżki rumu, brandy lub kilka kropli aromatu rumowego albo arakowego
- garść suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- garść rodzynek
- bita śmietanka (może być w sprayu lub z torebki) do dekoracji
Przygotowanie
Rodzynki i śliwki dokładnie umyć i namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem alkoholu.
Odstawić do napęcznienia.
Następnie odsączyć, a śliwki pokroić na połówki.
Galaretki przygotować według przepisu, schłodzić do temperatury pokojowej.
Owoce dokładnie obrać i pokroić w kostkę lub plasterki (banany skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały).
W ładnej formie (najlepiej szklanej) łub salaterce ułożyć owoce, zalać krzepnącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, przynajmniej na 1-2 godziny.
Przed podaniem formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
Galaretkę wyłożyć na talerz i przybrać bitą śmietanką.