Truskawki z bitą śmietaną i bezami

Składniki

  • 75 dag truskawek
  • ocet balsamiczny
  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag bez
  • cukier
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić. Lekko rozgnieść, aby puściły sok, posypać 3 łyżkami cukru, skropić 3 łyżeczkami octu balsamicznego.

Schłodzoną kremówkę wymieszać z 2-3 łyżkami cukru, ubić. Pokruszyć bezy, dodać do bitej śmietany, delikatnie wymieszać.

Na dno kieliszków nałożyć nieco truskawek, następnie bitą śmietanę z bezami, a na wierzch sporą warstwę truskawek. Ozdobić opłukanymi listkami mięty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *