Truskawki w kremie

Składniki

  • 400 ml jogurtu
  • 40 dag dorodnych, średniej wielkości truskawek (waga owoców po usunięciu szypułek)
  • opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie

W szklance wrzącej wody rozpuścić ca­łą galaretkę, bardzo dokładnie wymieszać, od­stawić do lekkiego wychłodzenia.

Jogurt ubić w malakserze, gdy się spieni, bardzo powoli wlać galaretkę.

Całość ubić, aż powstanie jednolita, puszysta masa, którą od razu nalać do pucharków.

Do tężeją­cej masy wcisnąć, czubkami do góry (po­winny wystawać na 1 -1,5 cm), bardzo gęsto, owoce.

Odstawić do wychłodzenia.

Poda­wać z porcją bitej śmietany lub polane tru­skawkowym sosem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *