Składniki
- 25 dag twarogu
- 25 dag serka mascarpone
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru amaretto
- 1 łyżeczka kakao
- 15 dag malin
- 10 dag podłużnych biszkoptów
- melisa cytrynowa do dekoracji
Przygotowanie
Twaróg i serek mascarpone umieścić w misce.
Dodać żółtka i cukier waniliowy.
Składniki utrzeć mikserem na gładką, jednolitą masę.
Krem wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty deseru.
Kawę rozpuszczalną zalać 50ml gorącą wodą.
Mieszając, rozpuścić.
Napar odstawić do ostygnięcia .
Gdy wystygnie, wymieszać z likierem.
Odłożyć 4 biszkopty do dekoracji, resztę połamać na małe kawałki.
Połowę biszkoptów umieścić w czterech pucharkach.
Skropić połową kawy i przykryć połową kremu.
Posypać malinami.
Czynność powtórzyć.
Desery szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem deser obficie posypać kakao i resztą malin.
Wetknąć pozostałe biszkopty.
Oprószyć kakao.
Deser można posypać także wiórkami kokosowymi, pokruszonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami ze startej czekolady deserowej.