Tiramisu neapolitańskie

Składniki

  • 25 dag twarogu
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru amaretto
  • 1 łyżeczka kakao
  • 15 dag malin
  • 10 dag podłużnych biszkoptów
  • melisa cytrynowa do dekoracji

Przygotowanie

Twaróg i serek mascarpone umieścić w misce.

Dodać żółtka i cukier waniliowy.

Składniki utrzeć mikserem na gładką, jednolitą masę.

Krem wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty deseru.

Kawę rozpuszczalną zalać 50ml gorącą wodą.

Mieszając, rozpuścić.

Napar odstawić do ostygnięcia .

Gdy wystygnie, wymieszać z likierem.

Odłożyć 4 biszkopty do dekoracji, resztę połamać na małe kawałki.

Połowę biszkoptów umieścić w czterech pucharkach.

Skropić połową kawy i przykryć połową kremu.

Posypać malinami.

Czynność powtórzyć.

Desery szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem deser obficie posypać kakao i resztą malin.

Wetknąć pozostałe biszkopty.

Oprószyć kakao.

Deser można posypać także wiórkami kokosowymi, pokruszonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami ze startej czekolady deserowej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *