Tiramisu

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 500 g twarożku mascarpone
  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml likieru amaretto
  • paczka biszkoptów-języczków
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do miski. Wsypać cukier i ręcznym mikserem (można też łyżką, choć to nieco pracochłonne) utrzeć na gładką masę, czyli kogel-mogel. Stopniowo, po łyżce, dodawać twarożku, mieszając, aby masa była jednolita.

Białka ubić na sztywną masę (na początku warto dosypać szczyptę soli, żeby lepiej się ubijało) i połączyć z twarożkowym koglem-moglem, mieszając delikatnie, zagarniając łyżką od spodu. Dno każdej miseczki wysmarować warstwą kremu (1,5-2 cm). Posypać krem cieniutką warstwą sproszkowanego kakao.

Zaparzoną kawę wlać do wysokiego kubka, dolać likier. Kolejno maczać w tym biszkopty – szybkim ruchem, żeby nasiąkły, ale nie rozpadły się – i układać na kremie (w celu dopasowania, można biszkopty dzielić na kawałki). Przykryć następną warstwą kremu, znów posypać kakao, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, przykryć resztą kremu i posypać kakao. Przed podaniem krem powinien spędzić co najmniej godzinę w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *