Suflet morelowy

Składniki

  • 40 dkg dojrzałych moreli
  • 4 białka (piana)
  • ok. 20 dkg cukru
  • 2 dkg masła do smarowania półmiska

Przygotowanie

Morele opłukać, przepołowić, wybrać pestki, skropić wodą i powoli ugotować, przetrzeć.

Do przecieru dodać cukier.

Marmoladę wysmażyć (do 40 dkg).

Ogniotrwały półmisek posmarować masłem.

Ubić pianę, wmieszać ją rózgą (do ubijania białek) do gorącej marmolady, a gdy połączy się na jednolitą masę, odstawić z płyty.

Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i zapiec (20 minut).

Gdy suflet wyrośnie, a powierzchnia zrumieni się, wydawać wprost z pieca, gdyż suflet stygnąc szybko opada.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *