Suflet kawowy

Składniki

  • 2 dkg kawy mielonej
  • 4 białka
  • 3 żółtka
  • 1 ? 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 dkg masła do wysmarowania formy

Przygotowanie

Z kawy i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko.

Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody.

Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanejdodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia.

Z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Upieczony suflet podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *