Składniki
- 2 dkg kawy mielonej
- 4 białka
- 3 żółtka
- 1 ? 2 dkg mąki ziemniaczanej
- 15 dkg cukru pudru
- 2 dkg masła do wysmarowania formy
Przygotowanie
Z kawy i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko.
Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody.
Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanejdodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia.
Z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Upieczony suflet podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.