Składniki
- 1 czekolada gorzka
- 4 żółtka
- 1 białko
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 100 ml sosu z przetartych malin
- pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Rozpuścić na parze czekoladę.
Gdy czekolada stanie się już jednolitą masą, dolać do niej rozpuszczone masło.
Dolewać je powoli i mieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Kiedy wymieszamy już całe masło z czekoladą, dodać 4 żółtka i zdjąć garnek z ognia.
W tym czasie ubić białko w osobnej misce i do już ubitego dodać cukier puder.
Jeszcze przez chwilę ubijać białko wraz z cukrem pudrem, aż do rozpuszczenia cukru.
Po tej czynności powoli dodać masę czekoladową do ubitych białek.
Wszystko wolno mieszać (nie zmieniając kierunku mieszania).
Tak przygotowaną masę włożyć do piekarnika i piec przez 9 minut w temperaturze około 200°C.