Suflet czekoladowy

Składniki

  • 1 czekolada gorzka
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 10 dag rozpuszczonego masła
  • 100 ml sosu z przetartych malin
  • pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Rozpuścić na parze czekoladę.

Gdy czekolada stanie się już jednolitą masą, dolać do niej rozpuszczone masło.

Dolewać je powoli i mieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Kiedy wymieszamy już całe masło z czekoladą, dodać 4 żółtka i zdjąć garnek z ognia.

W tym czasie ubić  białko w osobnej misce i do już ubitego dodać cukier puder.

Jeszcze przez chwilę ubijać białko wraz z cukrem pudrem, aż do rozpuszczenia cukru.

Po tej czynności powoli dodać masę czekoladową do ubitych białek.

Wszystko wolno mieszać (nie zmieniając kierunku mieszania).

Tak przygotowaną masę włożyć do piekarnika i piec przez 9 minut w temperaturze około 200°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *