Suflet cytrynowy

Składniki

  • 2 cytryny
  • 2 dkg bułki tartej
  • 14 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka (piana)
  • 1 dkg masła i bułka tarta do półmiska

Przygotowanie

Ogniotrwały półmisek posmarować masłem.

Cytrynę opłukać w ciepłej wodzie, nakłuć gęsto a płytko, aby nie pokłuć owocu tylko żółtą i białą skórkę, włożyć do zimnej wody i ugotować odlewając kilka razy wodę.

Ugotowane, zupełnie miękkie cytryny przetrzeć usuwając pestki.

Ubić białka na pianę.

Utrzeć żółtka z cukrem, dodając przetarte cytryny.

Na utartą masę wyłożyć pianę, przesypać bułką tartą i lekko wymieszać.

Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją: ustawić na blasze i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika (220 °C), upiec (około 25 minut).

Podawać wprost z pieca, bo szybko opada.

Podawać z sosem waniliowym

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *