Składniki
- 2 cytryny
- 2 dkg bułki tartej
- 14 dkg cukru
- 4 żółtka
- 4 białka (piana)
- 1 dkg masła i bułka tarta do półmiska
Przygotowanie
Ogniotrwały półmisek posmarować masłem.
Cytrynę opłukać w ciepłej wodzie, nakłuć gęsto a płytko, aby nie pokłuć owocu tylko żółtą i białą skórkę, włożyć do zimnej wody i ugotować odlewając kilka razy wodę.
Ugotowane, zupełnie miękkie cytryny przetrzeć usuwając pestki.
Ubić białka na pianę.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodając przetarte cytryny.
Na utartą masę wyłożyć pianę, przesypać bułką tartą i lekko wymieszać.
Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją: ustawić na blasze i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika (220 °C), upiec (około 25 minut).
Podawać wprost z pieca, bo szybko opada.
Podawać z sosem waniliowym