Strusie mleczko

Składniki

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub kiwi
  • 4 białka
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • 50 dag owoców jagodowych (truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, czarne jagody)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ewentualnie 10-15 dag biszkoptów
  • 1/2 szklanki osłodzonej herbaty

Przygotowanie

Owoce oczyścić, ewentualnie umyć i podsuszyć na ściereczce. Przygotować galaretkę według przepisu i ostudzić do temperatury pokojowej. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając po łyżce tężejącą galaretkę, ubijać dalej, aż powstanie puszysta lekka masa. Gęstniejącą masę wyłożyć do lekko natłuszczonej formy, którą uprzednio można wyłożyć namoczonymi w herbacie biszkoptami.

W masę powciskać owoce (zostawić kilka do przybrania) i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym, przybrać piankę i ozdobić pozostałymi owocami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *